donderdag 14 januari 2016

Vanaf de waterkant bekeken: foto's en verhalen


Van februari t/m september 2015 verscheen iedere eerste woensdag van de maand in de Hoogeveensche Courant een foto van oud-Hoogeveen, onder het motto "Vanaf de waterkant bezien. Uw verhaal, mijn verhaal, ons verhaal" .

In totaal zijn acht foto's gepubliceerd. De begeleidende teksten werden geschreven door Albert Wolting.  De laatste foto verscheen in de Hoogeveensche Courant van woensdag 2 september.Alle acht foto's staan nu ook op deze site.


Lezers van de krant konden hun verhalen over de foto's uit de krant opsturen. Op 7 november tijdens het Grootscheepsweekend werd bekend gemaakt dat het winnende verhaal afkomstig was van Frans Nicolaas Booij: "De beurtvaart Hoogeveen-Amsterdam"


Vanaf vandaag publiceren we de verhalen van de lezers:
---

Foto 1, op 4 februari  verschenen in de Hoogeveensche Courant

De Alteveerstraat  of ook wel Ut Slood genoemd was in de jaren ’50 vorige eeuw de binnenhaven van Hoogeveen. Er zaten diverse ‘natte’ bedrijven. De N.N.K, Zwartsenberg, de werf van Rijnvis, Robaard en de Jonge, Boer de wagenmaker, de melkfabriek, de landbouwersbank, Klooster de smid.

Ik kan mij herinneren dat een te hoog opgeladen vrachtwagen de houten voorgevel uit de loods van de N.N.K reed.  Wie weet er meer van? Zwartsenberg waste altijd jute zakken in het kanaal, waarom?  Wie weet er meer over de scheepswerf van Rijnvis, hebt u mensen gekend die daar werkten?  Van ieder genoemd bedrijf is vast wat te vertellen. Wat was hun specialiteit van juist dat ene bedrijf? Er is vast wel eens iets bijzonders gebeurd. Is dat uw verhaal?              

Graag uw reactie!
Albert Wolting

Reacties lezers:
Het verhaal van Dicky Veld (pdf)
De beurtvaart Hoogeveen-Amsterdam. Het verhaal van Frans Nicolaas Booij (pdf)
Herinneringen van Harm Gort (pdf)
H. Kleiman vertelt (pdf)
Over het kanaal Alteveerstraat Hoogeveen, door Arend Luchies (pdf)
Scheepswerf Rijnvis (pdf)
Aangenaam, Zwiep met een O (pdf)
Femmy van Issum - Achterhes (pdf)

---

Foto 2, op 4 maart verschenen in de Hoogeveensche Courant

Een luchtfoto van de Schutstraat met het kanaal van en naar de Venesluis. Altijd lagen er schepen aan het Schut. Bent u één van die schippers of kende u dezen? Mochten de schippers wel een toeteren voor de brug als op zaterdag de Joden hun sabbat in de synagoge vierden?

In het huis op de hoek Schutstraat – van Limburg - Stirumstraat,  westzijde, woonde de directeur van de Ambachtschool. Veldman had daar direct achter zijn boerderij. Wie hebben allemaal in het grote huis daarnaast gewoond? De Julianabrug is hier vervangen door een baileybrug.  Gebeurde dat aan het begin of net na de oorlog. Kent u brugwachters van de Julianabrug? Bij het ziekenhuis Bethesda staan allerlei gebouwen, hoorde dat er bij? Kok  was boer van het ziekenhuis, boer? Waarom, waarvoor?  Weet u wat te vertellen over dit stukje Hoogeveen?

Graag uw reactie!
Albert Wolting

---

Foto 3, op 1 april verschenen in de Hoogeveensche Courant

Wat weet u nog van dit stukje Hoofdstraat?  Een heel oude foto van de Hoofdstraat. De Hoofdstaat was de eerste wijk die gegraven werd  voor de turfwinning. Wanneer werd deze gedempt? Talloze pakhuizen stonden er aan de Hoofdstraat. Soms zijn ze nog herkenbaar.

Zoals  rechts het oude pakhuis van Spanjaard. Gebouwd als pakhuis, nu in gebruik als winkel. Wat werd er allemaal opgeslagen? Wat voor bedrijven hebben er allemaal ingezeten? Wie heeft er misschien gewerkt?  Wat heeft zich hier vroeger afgespeeld? Hebt u een verhaal? 

We zijn nieuwsgierig!   
Albert Wolting 

---

Foto 4, op 6 mei verschenen in de Hoogeveensche Courant

Een oude foto van het Haagje. Schepen liggen afgemeerd . Er vaart een pullebok. Een vrouw op de fiets.  Het beeld van 50 jaar geleden. Wat kunt u vertellen over het Haagje? Hebt u daar op school gezeten bij Kaman? Welke winkels zaten er toen? Van wie waren de schepen op de foto?  Wie zijn er brugwachter geweest op het smalle brugje bij de school?

Graag willen we uw verhaal horen. Leuk om vast te leggen.
Albert Wolting

---

Foto 5, op 3 juni verschenen in de Hoogeveensche CourantEen oude foto van de Kanaalweg. Links op de hoek de scheepwerf van Gerrit Scholten. Misschien hebt u daar nog wel gewerkt. Of lag u daar als schipper met uw schip op de werf? Is het geladen turfschip de ‘Bolle’ van Kroon? Woonde u aan de Kanaalweg, ook dan hebt u vast een verhaal.
Graag willen we uw herinnering horen. Leuk om vast te leggen. 
Schrijf uw verhaal! Eventueel komen we uw herinnering noteren.

Albert Wolting

Reactie lezer:
Kanaalweg. Herinneringen van Wicher G.Jonker (pdf)

---


Foto 6,  op 1 juli verschenen  in de Hoogeveensche CourantEen foto van de Venesluis aan de Schutstraat. Rechts het huis van de sluiswachter. Weet u wie hier gewoond hebben? Links niet zichtbaar op de foto was een kruidenierswinkel, van wie was die?  Er stonden boerderijen en woonhuizen rond de sluis.
Hebt u hier gewoond? Daar is vast wat over te vertellen.
Of was u schipper en passeerde u deze sluis? Ook dat willen we graag weten. Leuk om vast te leggen. Schrijf uw verhaal. Eventueel komen we uw herinnering noteren

Albert Wolting


Reacties lezers:
Marga Zwiggelaar (pdf)
Uw verhaal... mijn verhaal...ons verhaal. J.Perfors-Blokzijl (pdf)

---


Foto 7, op 5 augustus verschenen in de Hoogeveensche Courant
Een foto van de Willemskade.
Bijna dagelijks werden hier schepen gelost.
Op de voorgrond de zandopslag van Klijnsma. Wat maakte men op die fabriek?
Er staat een schip op de foto, van wie was dat schip? 
Wie hebben in de huizen gewoond links op de foto? Scholten had daar een tuinderij en Kikkert een boerderij.
Ook rechts stonden huizen, woonde u daar, wat speelde zich allemaal voor uw deur af. 

Uw  herinneringen, leuk om vast te leggen.  Schrijf uw verhaal!                                               
Eventueel komen we uw herinnering noteren.      

Albert Wolting

Reactie lezer:
De herinneringen van Hilly Gort-Vaartjes (pdf)

----

Foto 8, op 2 september verschenen in de Hoogeveensche Courant
Het laatste schip, de laatste foto.
De kanalen werden gedempt. De scheepvaart verdween uit het centrum van Hoogeveen. 
Op de foto het laatste schip dat door de Schutstraat voer.
Op de achtergrond de Julianabrug die open gaat.

Wie waren de laatste brugwachters van Hoogeveen?
Wat weet u van de demping van de kanalen?  

Uw  herinneringen, leuk om vast te leggen. 
Schrijf uw verhaal!  Eventueel komen we uw herinnering noteren.    

Albert Wolting

---

Misschien dat u een van de acht foto's in de krant heeft gemist en wilt u er toch graag over vertellen.  Dat kan nog steeds. U kunt uw reactie mailen naar grootscheeps@gmail.com.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten