dinsdag 8 oktober 2013

Geschiedenis Hoogeveensche Vaart nu als e-bookMaandag 7 oktober j.l werd via de website van de Historische Vereniging Die Luyden van 't Hooge Veene een grote publicatie over het begin van de Hoogeveensche Vaart de wereld in gezonden.
Via het project 'Grootscheeps' van de Hoogeveense bibliotheek werd Albert Metselaar benaderd, om te zien wat die voor het project kon betekenen.
Een onderzoek over die vaart wachtte op afronding, en werd versneld ter hand genomen.

De Hoogeveensche Vaart was in de 17e eeuw het belangrijkste object waar de Compagnie van 5000 Morgen mee bezig was. De beeldvorming rondom de Compagnie is sterk beinvloed door wat er in de 19e eeuw over werd
verteld, en dit nieuwe onderzoek zet heel wat zaken in een nieuw licht, gewoon omdat het 17e eeuwse beeld totaal anders was. En dit gesteund door de notulen van de Compagnie en diverse aanvullende bronnen. De Hoogeveensche Vaart was pas Hoogeveensche Vaart toen in de jaren
1631-1632 de vaart tussen Echten en Hoogeveen werd gegraven. Daarvoor was het gedeelte van Meppel tot Echten ook al bevaarbaar, want vanuit het Lageveen werd al enige jaren turf vervoerd door ondernemers uit Meppel. De Compagnie van 5000 Morgen verbeterde de totale vaart, en kon zich helemaal concentreren op die taak. De venen en gronden van die Compagnie waren in 1633 al doorgeschoven naar individuele eigenaren en andere compagnieen. Van een Kruis was toen nog geen sprake. Dat ontstond pas toen in 1650 begonnen werd aan de Schipsloot van de Zuidwolder Compagnie, de huidige Alteveerstraat. Een dorp Hoogeveen was inmiddels al gestart rond Schutstraat en Hoofdstraat. Hoogeveen ontstond dus niet rond het Kruis, Hoogeveen was er al toen het Kruis kwam. Maar het Kruis verbond wel de diverse delen van het latere Hoogeveen, Zuidwolder- en Echtens-Hoogeveen.
We lezen verder over directeuren van de vaart, we lezen over het innen van lastgeld, watertoevoer, bokken, pramen, turfmeters, opzieners van de vaart, de peilbalk om de doorvaartdiepte te meten.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten