donderdag 7 juni 2012

Nieuw erfgoedproject Grootscheeps gestart in Bibliotheek Hoogeveen!

Bibliotheek Hoogeveen is donderdag 7 juni gestart met het nieuwe erfgoedproject Grootscheeps. In dit project staat de scheepvaartgeschiedenis van Hoogeveen centraal. Het project werd feestelijk geopend. Ferry Sieders, archivaris van het Drents Archief, gaf het startsein.

Scheepvaartroute
Het project startte met allerlei activiteiten met betrekking tot het thema Scheepvaart. Groep 7 en 8 van basisschool De Driesprong uit Nieuwlande liep als eerste een digitale route via de iPad. Via een app werd de leerlingen de weg gewezen door de scheepvaarthistorie van Hoogeveen. De app is ontwikkeld door het Drents Archief.

Leskist
Bibliotheek Hoogeveen heeft een leskist samengesteld met aanschouwelijk materiaal, zoals een scheepsbel en een ankertje die de leerlingen vooraf in de klas hebben bekeken om zo goed voorbereid de route te kunnen lopen. Leerlingen maken op deze manier kennis met erfgoed uit eigen omgeving en hun taalontwikkeling wordt hierbij gestimuleerd. De leskist is tot stand gekomen dankzij een financiĆ«le bijdrage van de Rabobank Zuidwest Drenthe. De heer Bos van de Rabobank overhandigde een cheque van €1500,- aan de leerlingen van de Driesprong.

Johan Botter
Acteur Frans Rosdorff was aanwezig in de rol van schipper Johan Botter. Verder werden de leerlingen door een medewerker van het Planetron op de foto gezet. Er werden zogenaamde croma key-foto’s gemaakt, waarbij leerlingen even terug in de tijd gingen.

De historie komt tot leven
Naast een website en gebruik van sociale media wordt Grootscheeps door middel van tentoonstellingen, verhalen, theater, workshops, digitale routes, een festival en projecten naar de inwoners van Hoogeveen toe gebracht.

Samenwerking
Grootscheeps wordt georganiseerd door Museum de 5000 Morgen, Historische Kring Hoogeveen, Drents Archief, Kunst & Cultuur Drenthe en Bibliotheek Hoogeveen. Het project zal de komende jaren worden aangeboden aan diverse doelgroepen in Hoogeveen en zal onderdeel gaan uitmaken van de leerlijn Erfgoededucatie. Het project zal gaan lopen van juni 2012 tot september 2014. Op www. grootscheeps.nl zult u de komende tijd op de hoogte worden gehouden over de activiteiten rondom het project.Foto's start 7 juni 2012

Geen opmerkingen:

Een reactie posten